filozofia obiectuala

7.6.6.3 Componentele procesului cuantic de acţiune

Procesul de acţiune a unei cuante de stoc energetic deţinută de un element de FE poate fi departajat în alte procese elementare, fie simultane, fie succesive (vezi fig. 7.6.6.3.1, unde axa verticală reprezintă mărimea stocului energetic Q, iar cea orizontală timpul; t1 este momentul primului contact al cuantei de FE incident cu SRS a obiectului acţionat). Aceste procese sunt:

1.    Incidenţa şi absorbţia fluxului exterior, proces în care stocul finit Qi al fluxului agent scade progresiv până la epuizarea sa (proces reprezentat în fig. 7.6.6.3.1 cu linie întreruptă albastră).

Fig. 7.6.6.3.1

Acest proces este distribuit în intervalul temporal , distribuţie care, pentru simplitate, o considerăm liniară. în acelaşi interval temporal, dar în antifază, are loc în SRS a SM acţionat creşterea progresivă a fluxului stocat Qs, proces (reprezentat cu linie punctată roşie) ce continuă până la terminarea stocului energetic al fluxului agent, momentul t2. Pe parcursul incidenţei, coponenta normală Tn a fluxului incident este convertită (în anumite condiţii, vezi regula 5 a compunerii FE din par. 7.6.5) în flux stocastic, fluxul stocat cu stocul Qs având componenta globală Tn nulă (faţă de referinţa internă a obiectului acţionat). Mai putem spune că energia cinetică a fluxului incident se transformă în energie potenţială a mediului din volumul de tranziţie al SRS. în intervalul  are loc o deplasare a suprafeţei de echilibru dintre fluxul agent şi fluxul stocat, deplasare proporţională cu stocul de energie transferat Qi=Qs (lucrul mecanic al fluxului agent, pe care îl vom defini mai încolo).

2.    Reflexia şi restituirea fluxului stocat, proces (reprezentat în fig. 7.6.6.3.1 cu linie întreruptă verde) în care o parte a fluxului stocat în procesul 1 este expulzată (emisă) din mediul de stocare, ce va reveni la starea anterioară. Acest proces apare doar în anumite condiţii favorabile (vezi regula 6 a compunerii FE din par. 7.6.5), începe la momentul t2 şi se termină la momentul t3, când întregul stoc energetic Qs va fi epuizat şi transformat în stocul de energie cinetică Qr a fluxului reflectat. în cursul acestui proces, energia potenţială stocată în mediul din volumul de tranziţie se transformă în energie cinetică a elementelor fluxului reflectat. De asemenea, suprafaţa de echilibru dintre fluxul stocat şi cel reflectat se va deplasa în sens invers, proporţional cu lucrul mecanic efectuat de fluxul stocat în favoarea fluxului reflectat.

 

Copyright © 2006-2008 Aurel Rusu. All rights reserved.