filozofia obiectuala

2.5 Distribuţii haotice

Definiţia 2.5.1: O distribuţie a unui atribut este total haotică dacă relaţiile de atribuire nu au niciun domeniu de invarianţă, iar domeniile atributului distribuit şi al celui suport sunt continue şi infinite.

 

Comentariul 2.5.1: Īn definiţia 2.5.1 nu am mai specificat tipul distribuţiei (primară sau derivată) deoarece definiţia este valabilă pentru ambele tipuri de distribuţii. Pe viitor cānd vom folosi doar termenul distribuţie īnseamnă că sunt subīnţelese oricare din tipuri.

 

Definiţia 2.5.1 ne spune că o distribuţie total haotică este un caz particular de distribuţie, la care pe tot domeniul suport nu există nici măcar un singur interval de continuitate pentru relaţiile de atribuire, valorile atribuite fiind cu totul īntāmplătoare. Distribuţiile total haotice mai pot fi definite probabilistic, adică sunt distribuţiile la care densitatea de probabilitate a apariţiei oricărei valori este uniformă (valori echiprobabile). După cele discutate pānă aici īn această lucrare este evident că distribuţiile total haotice sunt obiecte virtuale, folosite īn matematici, dar irealizabile. Dacă domeniul valorilor atributului distribuit şi al celui suport este limitat (finit şi cunoscut), format dintr-un număr finit de valori singulare normale, atunci distribuţia este doar parţial haotică (cazul distribuţiilor haotice realizabile) şi asta pentru că orice limitare a unui domeniu de valori īnseamnă o creştere a informaţiei, după cum vom vedea īn cap. 8 şi 9. Īn cazul distribuţiilor total haotice informaţia internă asociată acestora este nulă.

 

Copyright © 2006-2008 Aurel Rusu. All rights reserved.